bromsbyte

 

Bromsbyte från 695 kr. Här kan du få ett pris för just din bil inom två timmar under kontorstid.

Bromsbyte belägg

Bromsbyte skivor

Bromsbyte –  varför byta bromsar ?

Bromsarna är vanligaste felet hos bilprovningen. När man som bilförare trycker på bromspedalen trycks bromsvätska ut till bromsoket som i sin tur trycker bromsbelägget mot bilens bromsskivor vilket gör att din bil bromsar. Dom här bromsdelarna är mycket utsatta för slitage och rostangrepp.

Bromsbelägg – vad är det ?

Bromsbelägget är den del i bromssystemet som trycker bromsokets kolv mot bromsskivan och via det trycket bromsar bilen. Bromsbelägget har ett slitmaterial som sitter på en bottenplatta av metall. När bromsbeläggen är helt slitna försvinner bromsverkan på bilen.

Bromsbelägget eller bromsklossar som det också kallas är en förbrukningsdel som slits varje gång man bromsar. och det är helt normalt att det måste bytas ut efter en tid. Hur ofta du måste byta beror på dig som förare och din körstil.

Bromsbelägg och slitagevarnare

Om du har en nyare bil kan bromsbelägget kan vara försett med en slitagevarnare.

Vi har här två sorter:

Slitagevarnare som är elektrisk

Vissa slitagevarnare är elektriska och som sitter inkapslade i slitmaterialet och kopplas till bilens elsystem. När bromsbelägget har slits ned tillräckligt bilda en krets och en kontrollampa tänds på instrumentpanelen för att visa dig att man måste byta bromsklossar.

Slitagevarnare som är mekanisk

Ofta är det en metallbit som är sitter vid slitmaterialet. Om slitmaterialet blir nerslitet  så kommer metallbiten i kontakt med bromsskivan och du kommer att höra ett missljud när du bromsar, då vet du att det är dags att byta bromsklossar

Bromsskiva – vad är det ?

Bromsskivan sitter på hjulnavet och glider mellan bromsbeläggen som i sin tur sitter i bromsoket. Bromsskivan är mycket viktig för att bromsarna skall fungera felfritt. Den räknas som en slitagedel vilket innebär att den slits lite varje gång du bromsar.

Det är viktigt att den inte blir för varm under en längre tid då den kan bli skev. Om detta sker kommer du märka av i ratten att den skakar. Det är då ett tydligt tecken på att det är dags att byta dessa. Man byter alltid bromsskivor i parvis d v s bägge fram eller båda baktill.

Bromsok- vad är det ?

Bromsok är del av bromssystemet och har en mycket viktig funktion. Den för över kraften från bromspedalen till bromsklossarna som trycks mot bromsskivan vilket i sin tur gör att bilen bromsar.

Om ett bromsok inte fungerar som det skall kan bilen dra åt vänster eller höger när du bromsar. Bromsok som är dåliga kan också förlänga din bromssträcka avsevärt. Se därför alltid till att dessa är i god kondition samtidigt när du ändå gör bromsbyte.

Fullservice verkstad

NÖJD KUND GARANTI

RING OSS IDAG